Een paar weken geleden schreven we in dit bericht dat het mooie weer eindelijk weer in aantocht was. In die -bijna vier- weken hebben we slechts een paar millimeter aan neerslag gehad. De Veiligheidsregio Drenthe heeft inmiddels ook al weer een natuurbrandrisico afgegeven. Scouts weten het dan: Er is een stookverbod op het terrein!

Maar deze winter heeft het toch heel veel geregend. Waarom dan een stookverbod?
Klopt. Ook al heeft het veel geregeld, de ‘sapstromen’ in bomen struiken zijn nog niet volop op gang gekomen. Dat wil zeggen dat veel planten, struiken en bomen nog droog zijn. Bovendien ligt er veel blad en takken na de stormen in februari. Ook dat is erg droog. De combinatie met nachtelijke vorst en windvlagen maakt het risico op een natuurbrand nog groter. 

Hoe gevaarlijk is het nu dan in het bos?
Het is niet gevaarlijk, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Vuur kan zich snel en makkelijk ontwikkelen, zeker als het hard waait. Het is dus gewoon mogelijk om te komen kamperen  het is dus wel slim om alert te zijn: In natuurgebieden (en dus ook op ons kampeerterrein) mag je nu geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels en barbecues zijn niet toegestaan. Op je kampeerveld is het slim om altijd blusmiddelen bij de hand te houden, bijvoorbeeld een blusdeken, brandblusser of een emmer water. 

Tijdens het stookverbod zijn de volgende regels van toepassing:

  • Open vuur, alsmede BBQ's, fakkels e.d. zijn verboden
  • Roken alleen op de daarvoor aangewezen plaatsen met asbak vol water
  • Koken is toegestaan op gastoestellen, mits deze onder direct toezicht staan
  • Verwarming middels gasheater is toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan
  • Waxinelichtjes in glazen potjes zijn toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan
  • Hangende (bevestigde petroleum- / of gaslampen zijn toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan.

Hou er rekening mee dat het stookverbod nog wel even kan blijven gelden. Kom je bij ons kamperen, zorg er dan voor voor dat je voldoende gasbranders e.d. bij je hebt. En ook: één bui is niet genoeg om het stookverbod te laten eindigen. De omstandigheden op/van ons terrein kunnen afwijken van die van de regio (zowel positief als negatief). De uiteindelijke beslissing over het opheffen van het stookverbod ligt daarom altijd bij het beheerteam en de kampstaf.

 

Nederlands 

Direct reserveren

Jouw kamp in
Dwingeloo? Je kunt direct reserveren via Scouts Online.

 

Direct reserveren!

Scouting Labelterrein Dwingeloo

... 22 hectare bos
... 15 kampeervelden
... gratis gebruik van pionierhout
... kosten € 5,00 p.p.p.n.
... schitterende omgeving