Nieuws

Vanaf 2023 je eigen pizza's bakken op het terrein!

Vanaf 2023 nieuw in Dwingeloo! We hebben nu ook een pizza-oven die je kunt huren om zelf pizza's te bakken. Jullie zorgen zelf voor de ingrediënten, wij hebben de oven en zorgen voor het stookhout en pizzaschep. Wat is er leuker dan in de vrije natuur te genieten van je eigen gebakken pizza?!

Voorwaarden:

  • De pizza-oven kan alleen gebruikt worden na vooraf overleg met de kampstaf;
  • Je zorgt zelf voor deeg en de benodigde ingrediënten;
  • De pizza-oven kan alleen gebruikt worden in de nabijheid van het Stafhuisje;

Scouting Labelterrein Dwingeloo schenkt wintereik aan het dorp Dwingeloo

Scouting Labelterrein Dwingeloo bestond dit jaar 75 jaar. Dit jubileumjaar ging gepaard met een aantal activiteiten. In het Hemelvaartsweekend kwamen veel oud-vrijwilligers naar Dwingeloo voor de reünie en presentatie van het uitgebreide, bijna 100 pagina's tellende Jubileumboek. Voor de kampeerders was er een bijzondere badge en er was een speciale Jubileum-activiteit: de Crazy 75. Een knotsgek spel met 75 opdrachten. In september organiseerden we voor bijna 100 vrijwilligers van alle labelterreinen een gezellige dag: Het Labeluitje.

Als afsluiting van het jaar hebben we vrijdagmiddag 2 december een herinneringsboom geplant op de Brink in Dwingeloo. Een wintereik, als cadeau van het Scouting Labelterrein aan het dorp Dwingeloo en haar inwoners en ondernemers. De wintereik staat symbool voor de hechte en duurzame verbinding. Maar ook als een tastbare blijk van erkenning en waardering voor iedereen in het dorp die het ontstaan en voortbestaan van het Scouting Labelterrein heeft mogelijk gemaakt.

In aanwezigheid van inwoners en ondernemers uit Dwingeloo, leden van de kampstaf en oud-kampstaf, werd een plaquette onthuld door wethouder Doeven van de gemeente Westerveld en Reinoud van der Haar, voorzitter van het beheerteam van het Scouting Labelterrein Dwingeloo.

Wij zijn de gemeente Westerveld dankbaar voor de prominente plaats voor ons cadeau op de Brink en hopen dat deze wintereik symbool mag blijven staan voor nog vele jaren kampeerplezier in Dwingeloo.

 

Labeluitje voor vrijwilligers van de Labelterreinen

Bijna 75 vrijwilligers van labelterreinen kwamen zaterdag 10 september uit alle hoeken van het land naar Dwingeloo om samen te genieten van het Labeluitje. Het Labeluitje is bedoeld als bedankje voor de vrijwilligers van de labelterreinen. Jaarlijks wordt het georganiseerd door één van de stafteams van een labelterreinen. Behalve als bedankje is het ook bedoeld om kennis te maken met elkaar en ervaringen en kennis uit te wisselen. Dit jaar was de beurt aan Dwingeloo om het Labeluitje te organiseren. Het sloot mooi aan op de viering van ons 75-jarig bestaan. 

Na de koffie, thee en iets lekkers was het tijd voor een openingswoord van Theo van Mal, voorzitter van het team Labelterreinen en Reinoud van der Haar, teamhoofd van het Scouting Labelterrein Dwingeloo. Een groepsfoto volgde, die werd dit keer gemaakt met behulp van een drone. Erna volgde een uitgebreide rondleiding over ons terrein, waarbij allerlei leuke anekdotes werden verteld. Een flinke wandeling, maar gelukkig stond daarna de lunch al klaar... Onderwijl was het gezellig kletsen. De vrijwilligers hebben altijd genoeg te bepraten over bijzondere groepen, afvalscheiding, waterproblemen, leuke spellen, etcetera etcetera.

 

Gelukkig konden veel van die gesprekken verder gaan onder een paar leuke middagactiviteiten: Een wandeling met de boswachter door het Nationaal Park Dwingelderveld, een workshop over SCENES, fröbelen met wol, ATB'en door de omgeving, naar de radiotelescoop en CAMRAS, of op eigen gelegenheid op de fiets de prachtige omgeving ontdekken. Toen iedereen terug was volgde een drankje en aansluitend een overheerlijke maaltijd die werd afgesloten met een lekker ijsje.

Als team van Scouting Labelterrein Dwingeloo kijken we terug op een gezellige en leuke dag!

 

Enkele foto's:

 

 

 

Stookverbod op het terrein

Met ingang van zaterdag 16 juli is het stookverbod op het terrein weer ingegaan. Dat betekent dat er geen open vuur gemaakt mag worden. helaas dus geen kampvuren en kookvuurtjes op het terrein. 

Hoe gevaarlijk is het nu dan in het bos?
Het is niet gevaarlijk, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Vuur kan zich snel en makkelijk ontwikkelen, zeker als het hard waait. Het is dus gewoon mogelijk om te komen kamperen  het is dus wel slim om alert te zijn: In natuurgebieden (en dus ook op ons kampeerterrein) mag je nu geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels en barbecues zijn niet toegestaan. Op je kampeerveld is het slim om altijd blusmiddelen bij de hand te houden, bijvoorbeeld een blusdeken, brandblusser of een emmer water. 

Tijdens het stookverbod zijn de volgende regels van toepassing:

  • Open vuur, alsmede BBQ's, fakkels e.d. zijn verboden
  • Roken alleen op de daarvoor aangewezen plaatsen met asbak vol water
  • Koken is toegestaan op gastoestellen, mits deze onder direct toezicht staan
  • Verwarming middels gasheater is toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan
  • Waxinelichtjes in glazen potjes zijn toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan
  • Hangende (bevestigde petroleum- / of gaslampen zijn toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan.

Hou er rekening mee dat het stookverbod nog wel even kan blijven gelden. Kom je bij ons kamperen, zorg er dan voor voor dat je voldoende gasbranders e.d. bij je hebt. En ook: één bui is niet genoeg om het stookverbod te laten eindigen. De omstandigheden op/van ons terrein kunnen afwijken van die van de regio (zowel positief als negatief). De uiteindelijke beslissing over het opheffen van het stookverbod ligt daarom altijd bij het beheerteam en de kampstaf.


Na twee HIT-loze jaren is de HIT weer terug in Dwingeloo!

Al sinds 1978 wordt tijdens de Paasdagen de HIT gehouden in (onder andere) Dwingeloo. HIT Dwingeloo is één van de grootste landelijke ledenactiviteiten van Scouting Nederland. Ruim 450 leden vanaf 5 jaar komen dit weekend naar Dwingeloo en omgeving. Zij nemen individueel, in een koppel of groep òf met hun vader of moeder deel aan één van de georganiseerde kampen. Na twee HIT-loze jaren is de HIT weer terug  op het Scouting Labelterrein Dwingeloo aan het Anserpad.

Dwingeloo is één van de acht plekken in Nederland waar kampen worden georganiseerd. Naast Dwingeloo is er ook in Alphen (NB), Ommen, Zeewolde, Harderwijk, Heerenveen, Mook en Zeeland genoeg te doen. In en rond Dwingeloo worden er tijdens de Pasen elf verschillende kampen georganiseerd, die variëren van een kookkamp tot een woodkamp, waar scouts op allerlei manieren aan de slag gaan met hout.

HIT
De HIT is het enige Scoutingevenement waarbij de scout zelf kan kiezen wat voor avontuur hij of zij gaat beleven. Dat kan bijvoorbeeld een hike zijn: je loopt, fietst, vaart of rijdt daarbij een route door de omgeving, en komt ondertussen verschillende posten tegen. Of je kiest voor een interessekamp: je leert er bijvoorbeeld kamperen, paardrijden, koken, EHBO of je beleeft een spannend avontuur rond een themaverhaal. En wie van een echte fysieke uitdaging houdt, kan kiezen voor een trappersexpeditie waarbij je conditie en je uithoudingsvermogen flink op de proef worden gesteld. 

Meer informatie over HIT Dwingeloo is te vinden op: https://hit.scouting.nl/dwingeloo

 

 

Nederlands 

Direct reserveren

Jouw kamp in
Dwingeloo? Je kunt direct reserveren via Scouts Online.

 

Direct reserveren!

Scouting Labelterrein Dwingeloo

... 22 hectare bos
... 15 kampeervelden
... gratis gebruik van pionierhout
... kosten € 4,85 p.p.p.n.
... schitterende omgeving