Nieuws

Na twee HIT-loze jaren is de HIT weer terug in Dwingeloo!

Al sinds 1978 wordt tijdens de Paasdagen de HIT gehouden in (onder andere) Dwingeloo. HIT Dwingeloo is één van de grootste landelijke ledenactiviteiten van Scouting Nederland. Ruim 450 leden vanaf 5 jaar komen dit weekend naar Dwingeloo en omgeving. Zij nemen individueel, in een koppel of groep òf met hun vader of moeder deel aan één van de georganiseerde kampen. Na twee HIT-loze jaren is de HIT weer terug  op het Scouting Labelterrein Dwingeloo aan het Anserpad.

Dwingeloo is één van de acht plekken in Nederland waar kampen worden georganiseerd. Naast Dwingeloo is er ook in Alphen (NB), Ommen, Zeewolde, Harderwijk, Heerenveen, Mook en Zeeland genoeg te doen. In en rond Dwingeloo worden er tijdens de Pasen elf verschillende kampen georganiseerd, die variëren van een kookkamp tot een woodkamp, waar scouts op allerlei manieren aan de slag gaan met hout.

HIT
De HIT is het enige Scoutingevenement waarbij de scout zelf kan kiezen wat voor avontuur hij of zij gaat beleven. Dat kan bijvoorbeeld een hike zijn: je loopt, fietst, vaart of rijdt daarbij een route door de omgeving, en komt ondertussen verschillende posten tegen. Of je kiest voor een interessekamp: je leert er bijvoorbeeld kamperen, paardrijden, koken, EHBO of je beleeft een spannend avontuur rond een themaverhaal. En wie van een echte fysieke uitdaging houdt, kan kiezen voor een trappersexpeditie waarbij je conditie en je uithoudingsvermogen flink op de proef worden gesteld. 

Meer informatie over HIT Dwingeloo is te vinden op: https://hit.scouting.nl/dwingeloo

 

 

Stookverbod alweer van kracht

Een paar weken geleden schreven we in dit bericht dat het mooie weer eindelijk weer in aantocht was. In die -bijna vier- weken hebben we slechts een paar millimeter aan neerslag gehad. De Veiligheidsregio Drenthe heeft inmiddels ook al weer een natuurbrandrisico afgegeven. Scouts weten het dan: Er is een stookverbod op het terrein!

Maar deze winter heeft het toch heel veel geregend. Waarom dan een stookverbod?
Klopt. Ook al heeft het veel geregeld, de ‘sapstromen’ in bomen struiken zijn nog niet volop op gang gekomen. Dat wil zeggen dat veel planten, struiken en bomen nog droog zijn. Bovendien ligt er veel blad en takken na de stormen in februari. Ook dat is erg droog. De combinatie met nachtelijke vorst en windvlagen maakt het risico op een natuurbrand nog groter. 

Hoe gevaarlijk is het nu dan in het bos?
Het is niet gevaarlijk, maar we moeten wel voorzichtig zijn. Vuur kan zich snel en makkelijk ontwikkelen, zeker als het hard waait. Het is dus gewoon mogelijk om te komen kamperen  het is dus wel slim om alert te zijn: In natuurgebieden (en dus ook op ons kampeerterrein) mag je nu geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels en barbecues zijn niet toegestaan. Op je kampeerveld is het slim om altijd blusmiddelen bij de hand te houden, bijvoorbeeld een blusdeken, brandblusser of een emmer water. 

Tijdens het stookverbod zijn de volgende regels van toepassing:

  • Open vuur, alsmede BBQ's, fakkels e.d. zijn verboden
  • Roken alleen op de daarvoor aangewezen plaatsen met asbak vol water
  • Koken is toegestaan op gastoestellen, mits deze onder direct toezicht staan
  • Verwarming middels gasheater is toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan
  • Waxinelichtjes in glazen potjes zijn toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan
  • Hangende (bevestigde petroleum- / of gaslampen zijn toegestaan, mits deze onder direct toezicht staan.

Hou er rekening mee dat het stookverbod nog wel even kan blijven gelden. Kom je bij ons kamperen, zorg er dan voor voor dat je voldoende gasbranders e.d. bij je hebt. En ook: één bui is niet genoeg om het stookverbod te laten eindigen. De omstandigheden op/van ons terrein kunnen afwijken van die van de regio (zowel positief als negatief). De uiteindelijke beslissing over het opheffen van het stookverbod ligt daarom altijd bij het beheerteam en de kampstaf.

 

We maken ons op voor een nieuw seizoen!

Eindelijk... Het mooie weer is in aantocht. De vogeltjes fluiten alweer in alle vroegte en 's avonds is het ook steeds een beetje langer licht. Dat betekent dat de lente in aantocht is en dat wij in Dwingeloo ons weer opmaken voor een geweldig kampeerseizoen. Het 75e kampeerseizoen om precies te zijn. Uiteraard laten we dat onopgemerkt voorbij gaan... En ook niet onbelangrijk: We kunnen weer open zonder alle beperkingen van de afgelopen jaren als gevolg van de Corona-maatregelen. 

Kortom, wij als kampstaf van het Scouting Labelterrein Dwingeloo hebben er ongelooflijk veel zin om jullie allemaal weer te ontvangen in Dwingeloo. Mocht je nog op zoek zijn naar een kampeerterrein... We hebben nog plaats! Informeer naar de beschikbaarheid via ons contactformulier.

Foto: Scouting Nederland
 

Een fantastisch 2022 toegewenst!

Op de eerste dag van 2022 wensen wij, de kampstaf en het beheerteam van Scouting Labelterrein Dwingeloo, jou een fantastisch 2022 toe. 2022 is het jaar waarin ons terrein 75 jaar bestaat. Het terrein startte in 1947 als terrein van het Nederlands Padvindsters Gilde (kortweg NPG). In die tijd waren alleen kamperende meisjes welkom op het terrein.

Het NPG Kamp in 1963
                                                                                                   Het NPG Kamp in 1963

Vanaf 1973 is het terrein eigendom van Scouting Nederland en waren ook jongens welkom op het terrein. Een actief vrijwilligersteam van kampstaf en beheerteam onderhoudt het terrein en is 'gastheer' voor de kamperende Scoutinggroepen. We kijken er naar uit jullie in ons jubileumjaar (weer) te ontvangen. En het bezoeken van het terrein is dit jaar extra leuk... Want, speciaal voor het jubileumjaar hebben we een mooie badge laten maken. Deze badge is alleen verkrijgbaar voor de kamperende scouts die het terrein bezoeken en zolang de voorraad strekt. 

Tot ziens in Dwingeloo! 

We gaan in 'winterslaap'

Eind november begint het Scouting Labelterrein Dwingeloo aan haar winterslaap. Ondanks alles kunnen we spreken van een goed verlopen jaar voor het terrein. Helaas, ook dit jaar zonder een HIT en PKD. Maar we gaan ervan uit dat deze kampen volgend jaar wel weer door kunnen gaan. Ook andere kampen in het voorjaar konden vanwege beperkingen niet doorgaan. Gelukkig konden we wel plaats bieden aan individuele Scoutinggezinnen en -leden om te komen kamperen. In het zomer- en naseizoen mochten we vele groepen ontvangen. Fijn dat jullie er waren! Helaas, dit weekend zijn er weer strengere maatregelen van kracht geworden en dat betekent dat ExAct, het kamp voor Explorers uit Groningen, Drenthe en Fryslan moet worden afgelast. Ook hen hopen we volgend jaar in het derde weekend van november toch weer te mogen ontvangen... 

2022 wordt een bijzonder jaar. Scouting Labelterrein Dwingeloo bestaat dan 75 jaar. We kijken er naar uit Scoutinggroepen en -activiteiten weer zonder al te veel beperkingen te kunnen ontvangen. Vanaf 1 april 2022 zijn jullie weer van harte welkom. Vanaf 30 november tot 1 april kan er niet gekampeerd worden. Wel vindt er in deze periode onderhoud aan het terrein plaats. Er worden weer een aantal bomen omgezaagd. We zagen deze bomen om meer ruimte te maken voor andere bomen om te kunnen groeien of omdat ze een gevaar kunnen gaan vormen voor de kampeerders. Bovendien zullen we een aantal paden op het terrein gaan herstellen. Door de vele regen in de zomerweken en de langdurige regen in de afgelopen weken zijn een aantal paden momenteel erg slecht. Wanneer de weersomstandigheden beter zijn, kunnen we ook de paden op gaan knappen.

Mocht je met je groep het komende seizoen ook willen kamperen in Dwingeloo, dan kun je reserveren via deze link

 

Nederlands 

Direct reserveren

Jouw kamp in
Dwingeloo? Je kunt direct reserveren via Scouts Online.

 

Direct reserveren!

Scouting Labelterrein Dwingeloo

... 22 hectare bos
... 15 kampeervelden
... gratis gebruik van pionierhout
... kosten € 4,75 p.p.p.n.
... schitterende omgeving