Bericht van Scouting Nederland m.b.t. zomerkampen

Deze week is door de samenwerkende jeugdorganisaties in goed overleg met de instanties een conceptprotocol opgesteld. Het streven is dat dit op korte termijn in het OMT besproken kan worden, waarna er in de week van 8 juni duidelijkheid gegeven wordt aan de zomerperiode. En dus ook voor de zomerkampen.

We realiseren ons dat we hierbij de eerder genoemde datum van 1 juni voor het geven van duidelijkheid niet gaan halen, maar de gesprekken zijn in een dusdanig stadium dat we het verstandig vinden ook komende anderhalve week nog af te wachten. We hopen op je begrip, omdat het nu langer duurt tot er duidelijkheid is voor de zomerkampen. We beseffen ons dat de zomerkampen om de hoek staan en de voorbereidingstijd steeds korter wordt.

Bekijk de mail van Scouting Nederland, verstuurd op 27 mei 2020 aan voorzitters en secretarissen van groepen.

Scouting Labelterrein Dwingeloo in ieder geval t/m 1 juni gesloten

In verband met het Corona-virus en de richtlijnen van het RIVM en Scouting Nederland is het Scouting Labelterrein Dwingeloo in ieder geval gesloten t/m 1 juni a.s. Onder andere de HIT en het PKD gaan niet door.

Maar ook (weekend)kampen kunnen geen doorgang vinden. Natuurlijk vinden wij dit erg jammer voor de groepen die dit betreft. We hopen in overleg een alternatieve datum te kunnen vinden, waarop deze groepen alsnog een grandioos kamp in Dwingeloo kunnen houden. We heten jullie graag welkom op ons prachtige Labelterrein!

We hopen op jullie begrip en wensen jullie alle goeds voor de komende tijd!

Kampstaf & beheerteam Scouting Labelterrein Dwingeloo

Actueel: Stookverbod i.v.m. droogte

We moeten jullie melden dat op ons kampeerterrein een stookverbod geldt. De verwachting is dat één dezer dagen de veiligheidsregio Drenthe fase 2 instelt. Wij nemen nu al onze verantwoordelijkheid en stellen vanaf heden een stookverbod in. We bevinden ons in een natuurgebied en dat vereist extra voorzichtigheid. Dit betekent dat koken op houtvuur en het houden van kampvuren tot nader order niet is toegestaan. Dit geldt ook voor in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout en houtskool/briketten.

Verdere informatie hierover is te vinden op de website: www.natuurbrandrisico.nl

Weerverwachting komende week
De weersverwachting voor de komende week is goed, d.w.z. het blijft droog. Hou er dus rekening mee dat het stookverbod wel eens de hele week zou kunnen blijven gelden en zorg er dus voor dat je voldoende gasbranders e.d. bij je hebt. En ook: één bui is niet genoeg om het stookverbod te laten eindigen. En de omstandigheden op/van ons terrein kunnen afwijken van die van de regio (zowel positief als negatief). De uiteindelijke beslissing hierover ligt daarom altijd bij de kampstaf.

Tijdens de HIT stookverbod

Tijdens de HIT aankomend weekend zal er een stookverbod op ons kampeerterrein gelden. Scouting Labelterrein Dwingeloo ligt in een natuurgebied en dat vereist extra voorzichtigheid. Dit betekent dat koken op houtvuur en het houden van kampvuren tot nader order niet zijn toegestaan. Dit geldt ook voor in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout en houtskool/briketten.

450 scouts naar Dwingeloo voor interessekamp tijdens Pasen

Tijdens Pasen komen er 450 scouts op kamp in Dwingeloo. Zij doen dit tijdens de zogenaamde HIT (hikes, interessekampen en trappersexpedities), waarbij ze kiezen voor een kamp dat past bij hun interessegebied. Iedereen tussen de 5-88 jaar kan een kamp kiezen dat bij hen past. Op het kamp ontmoeten ze scouts vanuit heel Nederland voor een gezellig weekend.

Dwingeloo is één van de zeven plekken in Nederland waar kampen worden georganiseerd. Naast Dwingeloo is er ook in Alphen (NB), Baarn, Harderwijk, Heerenveen, Mook en Zeeland genoeg te doen. In Dwingeloo worden er tijdens Pasen veertien verschillende kampen georganiseerd, die variëren van een kookkamp tot een woodkamp, waar scouts op allerlei manieren aan de slag gaan met hout.

HIT
De HIT is het enige Scoutingevenement waarbij de scout zelf kan kiezen wat voor avontuur hij of zij gaat beleven. Dat kan bijvoorbeeld een hike zijn: je loopt, fietst, vaart of rijdt daarbij een route door de omgeving, en komt ondertussen verschillende posten tegen. Of je kiest voor een interessekamp: je leert er bijvoorbeeld kamperen, paardrijden, koken, EHBO of je beleeft een spannend avontuur rond een themaverhaal. En wie van een echte fysieke uitdaging houdt, kan kiezen voor een trappersexpeditie waarbij je conditie en je uithoudingsvermogen flink op de proef worden gesteld. Iedereen tussen de 5 en de 88 die lid is van Scouting Nederland kan zich voor een HIT inschrijven; alleen, per koppel of met een groep.